Børn i Craica

I Craica bor der 200-300 børn sammen med en eller begge forældre. For 1½ år siden gik under 20 børn i skole, fordi forældrene ikke kunne få råd til tøj og til at betale bøger og hæfter eller fordi de blev sendt hjem igen, hvis de lugtede af røg, eller tøjet var snavset.
Nu går omkring 120 af børnene i skole! Det er Craica-gruppens, og ikke mindst Loredanas, skyld. De vejleder og hjælper forældre, lærere og børn, og ind imellem banker de i bordet hos borgmesteren, så han kan tage affære, når en elev bliver udelukket fra en skole.
Klik her for at følge Larisa og Speranta.


 

Hos Katy

Katy sidder og lytter til mit lysbilled-foredrag. Hun er venlig og følger levende med i det, jeg viser og fortæller. Hun er med i en arbejdsgruppe, der skal forbedre forholdene i Craica.

I dette hus bor Katy med seks børn. Der er udhus og stuehus. Stuehuset er cirka 6 m2 stort indvendigt.

5-1

Tre af Katys børn i udhuset.

To af Katys børn i stuen.

 

Katy er alenemor og gør rent for folk 40 timer om ugen for at få råd til at sende børnene i skole og få mad på bordet hver dag.

Den formiddag, Loredana og jeg besøger Katys hus, er fem af børnene alene hjemme, mens det ældste er i skole og Katy er på arbejde.

Hun forsøger at gøre stuen hyggelig sammen med børnene, og helt fint ser det jo også ud med de to madrasser, et lille bord, et lille skab og tæpper og gardiner – og så et lille bitte tv, som de får strøm til fra en ganske almindelig lampeledning, der hænger i luften over til vinduet i en boligblok 100 meter derfra. Der betaler de 4-5 gange normalprisen for strøm!

 

I et hjørne står den lille brændeovn, magen til den, de fleste andre familier i Craica også har. Det er husets varmekilde og komfur.

IMG_0338a

Her henter familien det vand, de skal bruge til madlavning, drikkevand, til at vaske sig i og til rengøring. Der er fem sådanne “kildevæld” til alle beboere i Craica – cirka 500!


Her bor Alina med to små børn

 

IMG_0855_tonemapped

Alinas “hus”, et rum på under 4 m2. Her bor hun med mand og to små børn.

 

 

 

IMG_0852

Hun og hendes mand er så heldige, at de har fået et læs affaldstræ, så nu er de i færd med at bygge et nyt og større hus.


 

Larisa er døv

Loredana og jeg mødte Larisa oppe i byen på vej til skole, og så skulle hun og jeg fotograferes sammen.

Loredana og jeg mødte Larisa oppe i byen på vej til skole, og så skulle hun og jeg fotograferes sammen.

12-06-2017. Pengene, der var indsamlet til Larisa, har vi i stedet doneret til Speranta og hendes forældre. Speranta har leukæmi og er under kyndig (og gratis) behandling. Pengen får forældrende, så de kan rejse de mange ture mellem Baia Mare og Cluj (150 km hver vej) med Speranta, når hun er indlagt og/eller til kontrol og efterbehandling. På billedet får Speranta kuverten med pengene overrakt. Hendes navn, Speranta, betyder ‘håb’. Vi håber for hende, at hun bliver rask, det lille fine menneske!

12-06-2017. Pengene, der var indsamlet til Larisa, har vi i stedet doneret til Speranta og hendes forældre. Speranta har leukæmi og er under kyndig (og gratis) behandling. Pengen får forældrende, så de kan rejse de mange ture mellem Baia Mare og Cluj (150 km hver vej) med Speranta, når hun er indlagt og/eller til kontrol og efterbehandling.
På billedet får Speranta kuverten med pengene overrakt.
Hendes navn, Speranta, betyder ‘håb’. Vi håber for hende, at hun bliver rask, det lille fine menneske!

 

 

Larisa er en kvik og velbegavet pige på 14 år fra Craica, som er født døv, og som derfor ikke har noget talesprog. Hun var i skole for første gang efter sommerferien i år – som fjortenårig!
Hun har meget at indhente, og det er ekstremt svært for hende, fordi hun ikke kan høre og tale!

December 2015
For to uger siden fik jeg at vide, at Larisa nu har fået høreapparat og er begyndt at gå på taleskursus. En lille solstrålehistorie, der er affødt af, at hun er kommet i skole, og det igen er affødt af, at Graica-gruppen, Loredana og Caludia har fået gang i gode sociale tiltag og opmuntrer forældre i Craica til at sende deres børn i skole.

12-06-2017
Under et besøg i Craica i maj 2017 besøgte vi Larisa og hendes mor. På specialskolen, hun nu går på, har hun gjort store fremskridt. Høreapparaterne og omhyggelig træning har gjort, at hun nu er godt på vej med at tale. Det har vist sig, at taleproblemerne skyldtes den dårlige hørelse og ikke, som tidligere antaget fysiske problemer i halsen. Det var meningen, at hun skulle opereres her i foråret, men det er nu aflyst!

 

larisa2

På billedet fra venstre: Birthe Johnsen, Anni Andersen, Ivan Andersen, Larisa og Larisas mor.

 

 


 

Lukket for kommentarer