Pirită

Velkommen til Pirită. Her bor omkring 250 mennesker, alle romaer. Det omgivende, ‘almindelige’ samfund foragter beboerne, og ind imellem bliver de behandlet værre, end hunde. Meget få kærer sig om deres situation, og en af dem, der gør det, er Loredana, der oversætter for mig til højre i øverste billede.
Den nuværende borgmester har forsøgt med forskellige midler at få romaerne ud af bybilledet. Her er den officielle video fra et forsøg i 2012: https://www.youtube.com/watch?v=Vm2ZQjXCdCs. I dag, fire år senere, er Pirită igen beboet af romaer – de har ikke andre steder at være.

Prøv selv at danne dig et indtryk af deres uhyrlige situation ud fra videoen og billederne herunder!

Noget tyder på, at borgmesteren har indset, at den brutale metode ikke virker, og at han nu er interesseret i at følge mere humane veje.

Vi vi hjælper i Pirită (og Craica) ved at sende tøj, sko og andre genbrugsting derned, for de mangler alt! Samtidig forsøger vi at hjælpe ved at vise interesse for disse udstødte og indgyde dem lidt optimisme.
Et konkret projekt ligger os meget på sinde: Bygning af nye, små huse, så deres basis kan blive langt bedre (se tilsvarende fra Craica her).

Ivan Andersen

DSC_0165a

Under vores tur til Baia Mare omkring 1. september 2016 besøgte vi Blandt andet Pirită, det forholdsvis lille, men voldsomt forarmede roma-samfund, der ligger på et industriareal hvor man har udvundet pyrit (svovlkis), deraf navnet Pirită.

Loredana, lærer, ildsjæl og frivillig hjælper, oversætter og forklarer for os.

Hvor vi har været sammen med Loredana, bliver disse udstødte og undertrykte mennesker glade. Hun stille krav til dem, men til gengæld hjælper hun dem i forhold til “systemet”.


DSC_0168a
Man kan vel med rette kalde beboerne for “genbrugseksperter”, for alt består af genbrugsting.

Bebyggelsen er ulovlig, så beboerne er en slags “besættere”.

Befolkning, borgmester og byråd så gerne, at de forsvandt, og mange ihærdige forsøg på at få dem væk har været forsøgt (se den officielle video fra 2012, hvor bogmesteren sidst i videoen forklarer sig omhyggeligt: klik her).

Loredanas ihærdige og stålsatte arbejde har til gengæld vundet gehør i “systemet”, og der udsigt til nogle grundlæggende forbedringer for disse mennesker.


DSC_0171a


 

Nogle få husdyr er der også behov for

dsc_0176a
Mor og datter henter vand ved bebyggelsens eneste vandforsyning (den blå plet på kortet herunder).
Hvordan skal man klare de hygiejniske forhold med én koldtvandsforsyning til omkring 150 hjem?

 


pirita
Roma-bebyggelsen ligger i området omkring den gule plet. Der er ingen elforsyning, og vandforsyningen består af én hane ved den blå plet. Takket være en ihærdig indsats fra Loredana kommer mange børn nu i skole. Skolen ligger ved den violette nål til højre i billedet. Børnene bliver fulgt i skole hver dag af en mand fra bebyggelsen.